• Novinky

            • Énekverseny

            •  

              2024.május 10-én Felsőszeliben rendezték meg immár 16.alkalommal a Csillagoknak teremtője... népdalversenyt.

              Iskolánkat 6 tanuló képviselte, az 1. kategóriában Molnár Júlia, Rehák Linda, a 2. kategóriában Édes Ábel, Kőrösi Márk, a 3. kategóriában pedig Bugár Abigél és Varga Dániel. Ezüstsávosaink: Molnár Júlia, Édes Ábel, Kőrösi Márk és Bugár Abigél.

              Aranysávosaink: Rehák Linda és Varga Dániel. Szívből gratulálunk nekik!

              Felkészítő: Mgr. Fótyi Bombic Melinda

            • Az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny országos elődöntője

            • Az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny országos elődöntőjén Zsigárdon iskolánkból 7 mesemondó vett részt. Miután mindenki elmondta meséjét, a tájház udvarán kézműveskedtünk. Majd következett az eredményhirdetés. Aranysávos besorolást ért el Bugár Abigél, ezüstsávos lett Baros András, Édes Ákos, Rehák Linda, Molnár Anna Laura, Václav Sarolta, bronzsávos pedig Édes Ábel. Mindenkinek nagy gratula!

              Felkészítő: Renczés Nóra

            • Májusfaállítás 2024

            • Stavanie mája 2024. Ďakujeme účinkujúcim: škôlkárom, žiakom Základnej školy, členom klubu dôchodcov Borostyán, spevokolu Nefelejcs, pedagógom mš a zš, rodičovským združeniam a rodičom za dobroty, Sissi, zamestnancom obce a našim dobrovolným hasičom.

              Májfaállítás 2024. Köszönjük a szereplőknek: óvodásoknak, alapiskola tanulóinak, Borostyán nyugdíjasklub tagjainak, Nefelejcs vegyeskarnak, óvodák és alapiskola pedagógusainak, szülői szövetségeknek, szülőknek a finomságokért, Sissinek , község alkalmazottainak és az önkéntes tűzoltóinknak.

            • Médiasztár

            • Az idei tanévben, csakúgy, mint tavaly is, Kunc Olívia és Néma Emese részt vettek a Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola Médiasztár versenyén. Kunc Olívia "Az év diákújságírója", Néma Emese " Az év diákfotósa "címért szállt ringbe. a lányok több fordulón keresztül bizonyították tehetségüket, kreativitásukat. Önállóan, szépen dolgoztak, a döntőről hajszán híján maradtak csak le. Lányok, nagyon büszkék vagyunk rátok! További sok sikert a középiskolában is! Felkészítő: Renczés Nóra

            • Parafa dugó

            • A harmadikos és negyedikes gyerekek virágait és koszorúit a tavasz ihlette. Legújabb kísérletük a parafa dugóból készíthető tárgyak voltak. Sikerült traktort, mozdonyt, utánfutós traktort, tankot sőt robotot is készíteniük.

            • A fizika kultúrtörténete

            • Hatalmas megtiszteltetés, hogy doc. RNDr. Teleki Aba, PhD. professzor úr a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem előadója, és munkatársa: Mgr. Boris Lacsný, PhD. meglátogatták iskolánkat és egy lenyűgöző előadást tartottak diákjainknak "A fizika kultúrtörténete" témában. A tudományos ismeretterjesztő előadás az elektromágnesesség kezdeteiről egészen a ma ismert futurisztikus kvantum jelenségekről szólt. A kiváló professzor úgy adott elő, hogy még a legkisebbek is kitartóan figyeltek az elejétől a végéig. Sok érdekességet megtudtunk az elektromágnesességről, látványos kísérleteknek lehettünk tanúi, tanulságosan szórakoztunk cseppfolyós nitrogénnel, kísérleteket láttunk szupravezetőkkel és a legvégén jött a dermesztő meglepetés: fagyikészítés adalékanyagok nélkül és a fagyi elfogyasztása. Köszönjük a Szülői Szövetségnek, hogy részt vehettünk ezen a rendhagyó fizikaórán. Reméljük, hogy az előadás által a diákjainkban tovább növelhetjük a tudomány iránti érdeklődést és lelkesedést!

            • Meghívó

            • Kedves Szülők és Nyagyszülők!

              2024. május 3-án, 17:00 órától anyák napi műsorra kerül sor az alapiskola szervezésében. Az ünnepség után a SZSZ szeretetvendégségre várja a résztvevőket. Ezért kérjük a szülők segítségét, hogy aprósüteménnyel, sóssal támogassák a rendezvényt. A süteményeket a helyszínen a műsor előtt vesszük át.

              Köszönjük szépen!

              Számítunk Önökre!

              a Szülői Szövetség

            • Simonyi Zsigmond Helyesírási Verseny

            •  

              Március elején valósult meg a XXVII. Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei Helyesírási Verseny 1. fordulója, melyen iskolánk 11 tanulója próbálhatta ki tudását.

              5.o. Juhás Leonardo, Budai Mátyás

              6.o. Kőrösi Márk, Cserge Dávid, Juhás Angelika, Kment Zoe

              7.o. Danič Dávid Károly, Borbély Melinda, Vankó Gábor

              8. o. Laky Balázs, Gjergji Izabella.

              Közülük Budai Mátyás és Kment Zoe jutott a 2. fordulóba.

              Gratulálunk a kiváló eredményhez!

              Felkészítő pedagógus: Mgr. Šóšik Tímea

            • Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő

            • A 2023/ 2024-es tanévben a tanulóink két csapattal is bekapcsolódtak a Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő levelező fordulóiba.

              1. csapat: Horváth Zsófia, Gjergji Izabella, Kunc Olívia

              2. csapat: Néma Emese, Bugár Abigél, Szalóczi Boglárka

              A lányok a középmezőnyben végeztek. Gratulálunk!

              Felkészítő: Mgr. Šóšik Tímea

            • Nyitott napok

            • Április 10-én a szülők és az érdeklődők betekintést nyerhettek a nyitott napok keretében az iskolában folyó oktatási-nevelési folyamatba. Minden osztályban lehetőségük volt részt venni egy tanítási órán. A gyerekek lámpaláz nélkül, ügyesen mutatták be, hogyan tanulnak az iskolában. Köszönjük az érdeklődést!

            • Beiratkozás

            • Április 11-én délután kedves vendégeket fogadtunk iskolánkban, hiszen beiratkozásra érkeztek óvodásaink a szüleik kíséretében. Nagyon örülünk, hogy minket választottak. Reméljük, sok kalandban, nevetésben, élményben lesz részük a jövendő elsőseinknek.

            • Hazánk büszkeségei

            • Iskolánk két hatodikos tanulója, Kment Zoe és Szabó Adorján bekapcsolódott a Hazánk büszkeségei c. rajzpályázatba, amelyet a Kárpát-medence és a diaszpóra iskolásainak szervezett a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány. Több mint 2000 nevezés érkezett Magyarországról, Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, Délvidékről, az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Franciaországból és Svédországból is.

              Zoe és Adorján a héten átvehették okleveleiket, amelyeket színvonalas, kreatív rajzaikért kaptak. Gratulálunk!

              Felkészítő: Renczés Nóra

            • Miért magyar iskola?

            • Miért fontos az anyanyelvi oktatás? Ezt a kérdést oly sokszor járta körül már az évek alatt médiacsaládunk. Rengetegszer mutattunk rá arra, hogy a legtermészetesebb, leghatékonyabb tanulási mód az anyanyelven való tanulás.

              A gyerekeket kérdezve erről a témáról kapjuk a legtisztább képet: A magyar iskolába való íratás nem is kellene, hogy kérdés legyen. Ez a természetes, a magától értetődő.

              Áprilisban emlékezünk a Felvidékről kitelepített magyarokra is, akiket azért kényszerítettek marhavagonokba, mert nem voltak hajlandók a reszlovakizációra.

              Talán joggal merül fel a kérdés, hogy alig hetven év elteltével hogyan lehetséges, hogy gyermekeinket mi magunk reszlovakizáljuk és, hogy ezzel mennyire vesszük könnyelműen eleink áldozatvállalását.

              Forrás: Ma7 Médiacsalád